| |
|
| Nr artykułu: 7619-2452769-BP Nr producenta: PCE-Oe EAN/GTIN: 4250348701091 |
| |
|
| | |
| Refraktometr PCE Instruments PCE-Oe Refraktometr Refraktometr o potrójnej skali do Oechlse, Sacharozy/Brix i KMN/Babo dla winiarzy. Za pomocą refraktometru można określić zawartość cukru w moszczu, a tym samym potencjalną zawartość alkoholu w winie. Najważniejszą jednostką miary wyświetlaną na refraktometrze w Niemczech jest Oechsle (°Oe). W innych krajach KMW, Babo, KMN, Baumé i Brix są powszechne. Refraktometr wyświetla °Oechsle, sacharozę i KMN/Babo na skali odczytu. Jednak wszystkie te jednostki mierzą według tej samej zasady, przy czym 16,5 g cukru daje około 1% alkoholu. W Niemczech waga moszczu jest ważnym kryterium jakości i klasyfikacji predykatu wina. W Niemczech mechanik z Pforzheim Ferdinand Oechsle opracował na początku XIX wieku ciężarek nazwany jego imieniem. wynaleziony, który określa ciężar właściwy moszczu. 1 °Oechsle w skali refraktometru odpowiada ciężarowi właściwemu, który jest o 1 g/kg wyższy niż wody: jest to zatem 1.001. W Austrii August von Babo opracował wagę Klosterneuburg. Ta waga moszczu wskazuje zawartość cukru zawartego w moszczu gronowym w procentach wagowych. Przeliczenie na stopnie Öchsle'a jest możliwe za pomocą formuły „1 KMW = 5 °Oe” dość dokładnie. Dane techniczne: Dalsze dane techniczne: Zakresy pomiaru 0 190°OE 0 44 % sacc = Brix 0 25 KMW / Babo Dokładność ± 2 °Oe ± 0,2 % Brix ± 0,5 KMN Rozdzielczość 2 °Oe 0,4 % Brix 0,4 KMN Może być stosowany np. przez winiarza i plantatora winorośli Kompensacja temperatury Wymiary 172 x Drm 20 mm Waga: 260 g Dostawa obejmuje: 1 x refraktometr PCE-Oe 1 x pipeta 1 x śrubokręt 1 x skrzynka i instrukcja obsługi |
| | |
| | | |
| | | |
| |