Lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku i prozdrowotnych właściwościach.Zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen. Zwłaszcza ten ostatni jest bardzo cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego oraz jest jednym z głównych składników budulcowych naczyń krwionośnych.Charakteryzuje je również szeroki kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K, a także substancje takie jak betaina, luteina i zeaksantyna, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Wyprodukowane z żyta, które zawiera spore ilości fitoestrogenów, które w diecie kobiet odpowiadają między innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym oraz obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi. Chronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu) oraz chronią i wzmacniają serce.Żyto posiada dużo niższy indeks glikemiczny niż inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i obniża ryzyko występowania cukrzycy typu II.Pieczywo posiada wysoką zawartość błonnika (w tym inuliny czyli błonnika rozpuszczalnego).Nie zawiera cukru dodanego (tylko naturalnie występujące cukry), a 1 kromka to ok. 20 kcal. Dalsze informacje: | | jednostka sprzedaży: | 1 | smak: | żytnie | waga: | 170 g | klasa produktu: | Standard |
|